ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΓΕΝΕΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΕΤΗ


     Κάθε πρωί περνώ από το φούρνο της γειτονιάς μου και παίρνω ένα κουλουράκι για το σχολείο μου. Ρωτώ τη φουρνάρισσα τι της οφείλω και εκείνη μου απαντάει πάντα με ένα πολύ γλυκό χαμόγελο. Είναι πραγματικά ένας από τους πιο ευγενικούς καταστηματάρχες που γνωρίζω.
     Κατά τη γνώμη μου η ευγένεια είναι μεγάλο προτέρημα. Οι ευγενικοί άνθρωποι είναι για εμένα πρότυπο και θέλω να τους μοιάσω. Η παρέα με αυτούς τους ανθρώπους ωφελεί στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.
     Η ευγένεια δε σχετίζεται με το φύλο ενός ανθρώπου, δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι ευγενικός είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Για παράδειγμα, ο κύριος Γιάννης,  ένας χήρος από το χωριό μου, έκανε κάτι που το θεωρώ πολύ ευγενικό και γενναιόδωρο. Το περασμένο καλοκαίρι μας φιλοξένησε σπίτι του και δε δέχτηκε να του πληρώσουμε νοίκι για όσο διάστημα επισκευάζαμε τη στέγη μας.
     Ο κύριος Γιάννης είναι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει ένα πανέμορφο σπίτι. Κάθε κάμαρα έχει πρωτότυπο, κρυφό φωτισμό. Μια μεγάλη, πετρόχτιστη καμάρα οδηγεί στο κελάρι του μέσα στο οποίο φυλάει τα κρασιά που φτιάχνει μόνος του. Ο χώρος μοιάζει με κατακόμβη. Στην αυλή του σπιτιού του έχει φτιάξει μια τεχνητή λίμνη με νούφαρα.
     Η ομορφιά του σπιτιού του τού χάρισε τη νίκη στο διαγωνισμό ενός περιοδικού διακόσμησης. Από τότε πολλοί του πρότειναν να νοικιάζει το σπίτι του τα καλοκαίρια. Ποιος άραγε δε θα δεχόταν να κερδίζει εύκολα λεφτά; Και όμως, αυτός ο ευγενικός άνθρωπος μας φιλοξένησε πρόθυμα χωρίς ανταλλάγματα. Του αξίζει να τον φιλοξενήσουν στο επόμενο φύλλο της τοπικής εφημερίδας για το χαρακτήρα του και όχι για το σπίτι του!!!

ΤΑΝΙΑ Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στον Δάσκαλο



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top